• Nieuws

Hollen of stilstaan in fietsbranche, klant over de rooie: ‘Corona maakt mensen ongeduldig’ 22-12-20, 09:59

Oud-wielrenner Michael Hayman maakte als eigenaar van fietsenzaak Tinus van Overveld in Hoogerheide een hectisch jaar mee. ‘Eerst 80 procent omzetverlies, daarna fietsen bestellen tot alles op was bij de fabrikanten.’ © Pix4Profs/Tonny Presser

‘Eerste klant over de rooie, na 27 minuten in lockdown’, postte Michael Hayman dinsdagmorgen 15 december op de Facebookpagina van Fietsplus Tinus van Overveld. ,,We waren net open toen mijn vrouw Anita die man aan de lijn kreeg”, vertelt de Australiër (48) die voor zijn wielercarrière naar Nederland kwam en voor de liefde in Hoogerheide bleef hangen.

De avond ervoor had premier Rutte gemeld dat het land op slot ging. Hayman mocht de werkplaats open houden voor reparaties, maar de winkel moest dicht. ,,Logisch dat klanten vragen hebben. Dus Anita legde het kalm uit, en nog een keer, en nog eens. Dat dit de wet is, dat wij niet anders kunnen. Maar die man riep boos en opgefokt dat het allemaal ‘niet normaal’ was.”

Logisch dat mensen vragen hebben. Maar die man ging over de rooie, riep boos en opgefokt dat het allemaal ‘niet normaal’ was

Michael Hayman, eigenaar fietsenzaak Tinus van Overveld

Australische roots

Zijn vrouw bleef rustig, zoals Hayman zich ook nuchter en stressbestendig toont in een hectische tijd. ,,Mijn Australische roots, denk ik. Wij zijn niet flauw en werken hard, maar soms is het wat het is, klaar. Dan is onze houding: komt goed, er is altijd morgen nog. Bij Europeanen moet alles vandaag gebeuren.”

Corona trof ook zijn zaak. ,,Bij de eerste golf hoefden we niet dicht, maar zakte de omzet 80 procent. De grens was dicht en ruim de helft van onze klanten komt uit België. Vanaf april stegen de verkopen. Veel e-bikes, racefietsen, mountainbikes van 400 tot 2000 euro. Mensen willen gezond blijven, sporten, of een veilig alternatief voor bus en trein.”

Massaal fietsen bestellen

Hayman keek de opleving even aan. ,,Toen bleek dat de hype doorzette, gingen we massaal bestellen bij fietsfabrikanten. Tot in september alles op was. Geen mountainbike meer te krijgen. Mondjesmaat komt er nog een nieuwe fiets binnen. Als ie al niet is gereserveerd, heb je die nog zó verkocht.”

In september was alles op bij de fietsfabri­kan­ten. Letterlijk geen mountainbi­ke meer te krijgen

Michael Hayman

Nu is alleen de werkplaats nog open, de winkelsluiting voelt raar aan. ,,Hier zitten we nu in het donker te lunchen, terwijl we normaal de hele dag mensen over de vloer hebben.” Wel rinkelt onophoudelijk de telefoon en mailen klanten met vragen. Hayman belt met brancheclub Bovag om verwarring rond de coronaregels op te helderen.

Geen binnenbandje verkopen

,,Een klant mag een fiets afgeven voor reparatie, want de overheid wil mensen mobiel houden. Hij mag niet wachten tot ie klaar is, wel de fiets ophalen als die hersteld is. Maar wil hij er een extra binnenband bij, dan mag dat ik die niet verkopen. Echter, als wij met ons busje een fiets bij iemand ophalen en gerepareerd afleveren, is het wel toegestaan om een besteld binnenbandje mee te bezorgen.”

Dus is het nu puzzelen geblazen. ,,Maar als ondernemer ben je toch wel gewend om te improviseren voor je klanten. En ik besef dat wij minder geraakt worden dan bijvoorbeeld de horeca.”

Avontuur met alleen koffer en fiets

Hayman rolde in de fietsenbranche toen hij in 1996 concludeerde dat hij nooit wielerprof zou worden. ,,Dat was mijn droom toen ik in 1992 op mijn 19e vanuit Australië naar Woensdrecht kwam, met alleen mijn koffer en mijn fiets. Een beetje als avonturier. Tijdrijden ging aardig, maar mijn broer Mathew had meer talent.”

Op mijn 19e kwam ik naar hier met de droom om wielerprof te worden, maar mijn broertje Mathew had meer talent

Michael Hayman

Die woonde eerst in bij hem en Anita in Hoogerheide en zou in 2016 Parijs-Roubaix winnen. Toen fietste Michael alleen nog voor het plezier. ,,Ik deed eerst reparaties en verkoop bij Hopmans in Bergen, later bij Tinus van Overveld in Hoogerheide. Toen Tinus’ zoon Jan de winkel verkocht, hebben Anita en ik die kans met twee handen aangepakt.”

Mathew Hayman, de jongere broer van Hoogerheidenaar Michael Hayman, won in 2016 Parijs-Roubaix en hield zo Tom Boonen van zijn vijfde recordzege af. © Foto: SCS/Stefano Sirotti

Team Tinus

Best lastig om op een rijdende trein te springen van wat ze nog altijd Team Tinus noemen. Zeker toen in 2008 de financiële crisis kwam en fabrikanten personeel ontsloegen. ,,Je merkte dat bestellingen vaker niet klopten. Je moest dubbel of triple checken of de juiste spullen erbij zaten. Dat kostte veel tijd.” Daarna kwam in Nederland en later in België de e-bike op. ,,Nu zijn speed pedelecs de trend.”

En toen kwam corona, in twee golven. ,,Bij de eerste lockdown was er veel begrip. Vorige week merkten we meer ongeduld, mensen vroegen ons eigenlijk om de winkelsluiting te overtreden. Maar ik wil geen boete en al helemaal niet bijdragen aan verspreiding van het virus. Gezondheid en zorg moeten altijd op 1 staan.”

Op slot bij 16 of 10.000 besmettingen?

Bovendien vindt hij de lockdown in Nederland nog meevallen. ,,Een stad als Melbourne ging al op slot bij zestien besmettingen, hier is nog protest bij 10.000. Mensen zijn erg met zichzelf bezig. Vorige week maandag stonden er rijen bij de supermarkt, terwijl die gewoon open blijven. Om 17.00 uur kon je geen pak melk meer krijgen.”

Hayman woont hier graag en spreekt de taal prima. ,,Al lachen onze zoons dat ik ‘import’ ben als ik niet op een Nederlands woord kan komen. Maar ik blijf een ‘Aussie’. Als ik in Sidney uit het vliegtuig stap, de eerste hap lucht neem en de taxichauffeur in korte broek ‘Hi mate’ hoor zeggen, voelt dat toch als thuis.”

Eigenlijk zou ik nu bij mijn ouders in Australië op het strand moeten zitten om kerst te vieren, maar het wordt een videochat

Michael Hayman

Eigenlijk zou Hayman nu bij zijn ouders in Australië op het strand moeten zitten. ,,Om de twee jaar vieren we kerst daar, maar dit keer moet het met een videochat op Eerste Kerstdag. Jammer, maar helaas.”

Paspoort Michael Hayman

Geboren: 5 november 1972 in Camperdown, Sidney (Australië)
Burgerlijke staat: getrouwd met Anita Palinckx, vader van Jurre (22) en Daan (20)
Woonplaats: Hoogerheide
Werk: begon in 1996 als reparateur en verkoper bij Hopmans Fietsgigant (Bergen op Zoom), vanaf 2001 werkzaam bij en sinds 2007 eigenaar van fietsenzaak Tinus van Overveld (Hoogerheide)
Wielercarrière: kwam in 1992 naar Woensdrecht, koerste bij De Jonge Renner Oosterhout, won o.a. districtstitel tijdrijden, maar werd nooit prof; zijn broer Mathew (42) wel, die won in 2016 Parijs-Roubaix 

Peter de Brie 22-12-20, 09:59 Bron: BN DeStem: foto © Pix4Profs/Tonny Presser

© Tinus van Overveld - Gemaakt door Cees & Co

Koningsdag Zaterdag 27 april gesloten.
1 Mei geopend van 9:00 tot 18:00 uur.

X