Onze wereld, onze verantwoordelijkheid

Kies je fiets voor een of meerdere trips per week voor de gezondheid van de mensheid en de planeet.

Je weet niet wat je hebt, totdat je het kwijt bent.

Vogelvrij rondzwerven. Op avontuur gaan. Je mens te voelen. Nu we langzaam terugkomen uit isolatie en weer de wijde wereld in mogen, moeten we kansen grijpen. Willen we terug naar dezelfde wereld, of willen we zorgen voor een betere wereld?

De volgende curve die afgevlakt moet worden

We weten allemaal dat het met onze aarde niet bepaald de goede kant op ging voordat de huidige pandemie de vinger op de zere plek legde. In de afgelopen jaren is het CO2-gehalte in de atmosfeer tot gevaarlijke hoogten gestegen, net als de temperatuur van de aarde.

Tijd voor jouw bijdrage

Pas als we allemaal samen kijken naar de keuzes die we maken, kunnen we starten met een betere, schonere toekomst. We hebben geleerd dat we kunnen veranderen. We kunnen ons aanpassen. We kunnen ons gedrag veranderen. En dat is met het oog op onze planeet iets heel goeds.

Collectieve actie werkt

Als dit jaar ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat het lot van de aarde afhankelijk is van de actie van zijn bewoners – en dat we gezamenlijk actie moeten ondernemen om iets te bereiken. Het gaat erom dat ieder individu ervoor kiest om het grotere geheel op de eerste plaats te zetten.

Onze wereld, onze verantwoordelijkheid

De wereldwijde klimaatverandering kan niet door één persoon, één instantie of één geniale inval worden opgelost. Dit probleem raakt ons allemaal. En dus moeten we het ook gezamenlijk oplossen.

Als merk en als mensen hebben we nu een verantwoordelijkheid om de grootste bedreiging op de wereld samen tegemoet te treden door onze levens en onze bedrijven te veranderen voor een groter doel.

Daarom gooien we een been over het frame en gaan op pad voor een lange rit waarbij we ons niet laten verleiden om een stuk af te snijden. En we nodigen jou uit om mee te doen. Dat ding wat daar in je schuur hangt? Dat is niet gewoon een fiets, dat is een instrument voor verandering.

Fietsen is klimaatactie.

Studies tonen aan dat het regelmatig kiezen voor transportvormen die een lagere milieu-impact hebben, een aanpassing is die we allemaal moeten maken. Maar het is een beetje alsof iemand zegt, ’Dit is een feestje waar je naartoe móet!’

Fietsen is geen vervelend klusje dat je moet doen, het is een geschenk voor jezelf en de planeet. En als je goed doet, dan is het ook nog eens ontzettend leuk om van A naar B te rijden als je #GoBy Bike.

Laten we het samen oplossen.

Een route plannen

In de huidige wereld waarin de auto centraal staat, denken we dat we thuishoren op snelwegen en provinciale wegen. Maar er zijn meer manieren om van A naar B te komen. Door te gaan fietsen heb je toegang tot veel efficiëntere en mooiere routes.

Met een digitale routeplanner zoals Google Maps kun je al je dagelijkse bestemmingen vinden door de functie ’fietsroutes’ te gebruiken waarmee je automatisch de meest fietsvriendelijke route krijgt.

Het enige wat je moet doen is in Google Maps klikken op het fietspictogram rechtsbovenaan het scherm. Dit is de snelste en gemakkelijkste manier om de beste fietsroute te vinden – en Google Maps geeft je zelfs een schatting van de rijtijd.

We hebben allemaal spullen nodig

Boodschappen, kleding, boeken, extra paar van je favoriete fietssokken – als het belangrijk is voor jou of essentieel voor je dag, dan is het noodzakelijk om mee te nemen. Maar het mag niet zo zijn dat je keuze om te gaan fietsen ervan af hangt.

Het gebruik van zijtassen is een fantastische manier om mee te nemen wat je nodig hebt op je werk, voor sport of alles wat je maar kunt bedenken. Deze tassen kun je bevestigen aan een achterdrager en ze zitten tijdens het fietsen aan beide zijden van het achterwiel.

Ze zijn ruim, modieus en eenvoudig in te pakken. En met een beetje vernuft, kun je (bijna) alles vervoeren wat je wilt.

De beste fiets voor GoByBike is misschien wel de fiets die je al hebt.

Er is veel hoop voor oude fietsen, want het is veel eenvoudiger dan je denkt om jouw fiets om te bouwen naar een vervoermiddel dat bij uitstek geschikt is voor dagelijks woon-werkverkeer. Zelfs als je fiets verwaarloosd en afgeragd is of buiten heeft gestaan, kunnen een paar eenvoudige verbeteringen er al voor zorgen dat je fiets weer pico bello geschikt is voor dagelijks gebruik.

Geloof je ons niet? Bekijk de boven foto van een 7.5 FX links vóór en rechts na de ’make-over’

Een paar dingen weten om minder te zweten

Droog blijven heeft alles te maken met luchtstromen. Als je strakke kleding draagt die nauwelijks ademt, dan blijft transpiratievocht precies hangen op plekken waar je dat niet wilt. Weg met de strakke jeans en nylon jassen.

Vervoer spullen op je fiets, niet op je lijf. Of het nu een rugzak is, een messenger bag, handtas of heuptas, als je iets tegen je lichaam houdt, dan kan er geen lucht langs je huid stromen om af te koelen. Kies daarom voor een mand of achterdrager met fietstassen als je spullen wilt vervoeren op je fiets.

Dit is een open deur: gun jezelf de tijd om het rustig aan te doen. Hoe rustiger je kunt rijden, hoe minder fysieke inspanning er nodig is. Met minder inspanning hoeft je lichaam ook minder hard te werken om de temperatuur te regelen.

© Tinus van Overveld - Gemaakt door Cees & Co