Waar moet je op letten bij het maken van een proefrit?

  Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Dan is het maken van een proefrit erg belangrijk. Alleen door het proefrijden op je wellicht nieuwe fiets kun je écht ervaren of de fiets bij je past. Maar waar moet je op letten bij het maken van een testrit? Dat vertellen we je in deze blog.

  Zo maak je een goede proefrit

  • Test verschillende elektrische fietsen
  • Test je wendbaarheid op de fiets
  • Is de fiets geschikt voor jouw situatie?
  • Stel alle vragen die je hebt aan de dealer

  1. Test verschillende fietsen

  Het is altijd goed om verschillende modellen te testen. Misschien fiets dat andere model toch net wat fijner dan het model wat je eigenlijk voor ogen had. Plus, door een rondje te fietsen op meerdere elektrische fietsen ervaar je ook het verschil tussen de diverse motoren en de verschillende fietsaccu’s. Er zit namelijk een wezenlijk verschil tussen een elektrische fiets met een trapkrachtsensor en een elektrische fiets met een rotatiesensor. Daarnaast heeft ook de positie van de accu invloed op jouw fietservaring. De plaats van de accu heeft namelijk invloed op de balans van de fiets en de gewichtsverdeling, en dat merk je. Test fietsen die verwerkt zijn in de bagagedrager en in het frame, en ervaar wat jij prettiger vindt.

  2. Test je wendbaarheid op de fiets

  Wanneer je op je elektrische fiets stapt voor het maken van je eerste proefrit, merk je meteen dat het wegrijden een hele nieuwe beleving is. Dit is per sensor anders, dus test gerust zowel een fiets met een trapkrachtsensor als een fiets met een rotatiesensor. Daarnaast is belangrijk om tijdens je proefrit je wendbaarheid met de fiets te ervaren. Maak verschillende (ruime en kleine) bochten, rem een aantal keer, stap af en weer op, fiets een helling op, test de bediening van elektrische fiets, loop een stukje met de fiets aan je hand en probeer je fiets te parkeren. Een proefrit is echt bedoeld als een test. Probeer dus, naast proefrijden, ook echt alles uit!

  3. Is de fiets geschikt voor jouw situatie?

  Heb je de fiets goed getest? Vergeet dan niet om nog even te kijken of je er bijvoorbeeld gemakkelijk een kinderzitje op kunt plaatsen en of de fiets in je huidige fietsendrager past. Denk van te voren ook na wat je met je e-bike wilt gaan doen. Vooral stadsritten? Of ook langere ritten op heuvelachtige gebieden? Zo kun je een betere keuze maken welke motor bij jou past.

  4. Vraag het de Tinus

  Heb je tijdens het maken van je proefrit nog vragen, stel ze dan gerust aan de Tinus. Hij weet er alles van dus zo weet je zeker dat je echt alle ins en outs weet! Vraag bijvoorbeeld naar de garantievoorwaarden, het onderhoud van de fiets, fietsverzekeringen en de juiste framehoogte voor jou.